Bemutatkozik a Terjék Borászat

A múltunk, jelenünk, jövőnk…

Családunk története XIV századba nyúlik vissza. A feljegyzések szerint a Terjék család 1424-ben Salamonvári birtokokban részesedik, melyeknek aztán a későbbi években is birtokosa marad. A # Theryek # család Szent-Márton, Egervölgy, Salamonvára, Sz.-Erzsébet, Szent-Mihályfalva, Németfalu, Boczfölde, Perjaszló, Zeél, Bencze, Jegenye, Sevényfalva, Gyertyának, Andráshida, helységekben földesurak, ahol jobbágyaik vannak. Terjék György 1455-ben, Terjék Lőrincz 1466 -67 megyei alispán volt.

Később, a XVII. században a család egy tagja Sáros vármegyében telepedett meg. (Forrás:Csánki Dezső Magyarország történelmi földrajza a Hunyadiak korában című könyve.) Gyakorlatilag innen indul a Terjék család szőlészettel és borászattal kapcsolatos múltja.

Családunk több generáció óta foglalkozik szőlészettel és borászattal. A kiváló eredményeket felmutató borkészítésünk tudománya évszázadok óta szál apáról fiúra.

A kiváló szőlő ültetvényeink…

  • Mád Király
  • Mád Sajgó
  • Mád  Virginás
  • Mád Danczka

A családunk 6 ha szőlőterületen gazdálkodik, Mád község határában. Földjeink Tokajhegyalja legjobb dűlőiben fekszenek első kataszter besorolásban.

Tokaj-hegyalja a világ első zárt borvidéke. Az erről szóló királyi rendeletet III. Károly adta ki 1737-ben. A Hegyalja azóta is folyamatos állami és napjainkra már nemzetközi védelem alatt áll… A Tokaji Borvidék minden kétséget kizáróan olyan ismertséggel és elismertséggel rendelkezik, ami méltán indokolttá teszi, hogy az emberiség közös örökségeként tartsa számon.

A tokaji bor, vagy az idők során a bor fogalmát is magába olvasztó tokaji jelző, amely ma már önmagában is jelenti ezt a páratlan nedűt, évszázadok óta, határainkon túl is mint a „borok királya, a királyok bora” szerepel a köztudatban. Sőt a tokaji aszút, mint a pestis és sok más betegség gyógyszerét is számon tartották…

A Tokaji Borvidék különféle tényezők meg nem ismételhető, páratlan együttállásának köszönheti egyedülvalóságát.

Kiváló minőségű, számos díjat nyert boraink…

Borkészítésünket a tradíció és a hagyományosság jellemzi.

Borainkat ‑ úgy, mint hárslevelű, furmint, száraz és édes szamorodnik, aszúfordítások, máslások, 3-6 puttonyos aszúk, eszenciák ‑, az őseinktől tanult technológia szerint készítjük, hagyományos módon, kézi technológiát használva, fahordóban erjesztve és érlelve. Nem osztjuk más pincészetek reduktív technológia szerinti borkészítését, csak a hagyományos oxidatív úton készített és érlelt bort állítunk elő, úgy ahogyan azt őseink tették. Boraink hagyományos tokaji mélypincés, érlelésen mennek keresztül, melyek gönci és szerednyei hordókban várják az idő múlását, a sok- sok évet, mely tüzessé, széppé teszi borainkat.

Minden évben a borok megmérettetésen vesznek részt (borversenyen) amin kiváló eredményeket érünk el, több nagy arany, arany, ezüst és bronzérem tanúskodik erről.

A hagyományos, díjnyertes „alap boraink” mellett, nagyon szép, szintén számos díjat nyert, muzeális borokkal is rendelkezünk

Szőlőtermésünk minden évben magas minőségi kategóriájú, ennek, illetve borászati tudományuknak köszönhetően borkészletünk szép, ritkaságnak számító, kiváló minőségű, különböző évjáratú borokból áll.

A Tokaji Terjék Borászat bemutató filmje

Terjék Lajos

Terjék Lajos

Családunk története XIV századba nyúlik vissza. A feljegyzések szerint a Terjék család 1424-ben Salamonvári birtokokban részesedik

Tovább a család oldalára

Képgaléria